Rugscreening

Zorg voor de groeiende rug

 

Het doel van het project rugscreening


Ons doel is om kinderen tijdig in hun groeiperiode te screenen zodat we ze bij eventuele rugproblematiek tijdig kunnen doorverwijzen naar de huisarts of een andere geschikte behandelaar. Hiermee kunnen vele klachten in de toekomst worden voorkomen. 

Wij screenen kinderen op de eventuele aanwezigheid van rugafwijkingen waaronder de scoliose. 

Een scoliose is een afwijkende zijwaartse verkromming van de wervelkolom. Hoewel ieder kind wel enigszins een zijwaartse bocht heeft, wordt er bij een bocht groter dan 10 graden gesproken van een scoliose en dit kan een reden zijn tot verdere behandeling. 

Naast dat de wervelkolom in een C of S-vorm staat, kan er ook een verdraaiing van de ribben en de schouderbladen aanwezig zijn. Dit kan in de toekomst problemen geven in de vorm van bv. rug- en nekklachten , moeite met ademhalen indien de longen ook in de verdrukking komen. 

Het is van belang om dit tijdig in de groeiperiode te ontdekken, rond de leeftijd van 10, 11, 12 of 13 jaar. Indien nodig kan er dan tijdig de geschikte behandeling worden ingezet, waardoor de kans op klachten in de toekomst een stuk minder worden. 


voor meer info klik hier de folder aan


Sinds enkele jaren is het onderzoek van de wervelkolom wegbezuinigd. Schoolartsen controleerden kinderen hierop maar dit gebeurt nu niet meer, wat naar ons idee en ook gezien alle onderzoeken een kwalijke zaak is. 

Daarom is ons doel dat kinderen weer tijdig gecontroleerd worden op een scoliose en ook op andere groei gerelateerde afwijkingen van de wervelkolom. Wij zullen deze screening doen bij kinderen van groep 7 en/of 8 en klas 1 en/of 2 van de middelbare school. Dit doen we uiteraard alleen na schriftelijke toestemming van de ouders of verzorgers van het kind.

 

https://www.gezondheidsnet.nl/rugpijn/een-scoliose-wat-is-dat